Sprawy samorządowe dotyczące mieszkańców Opyp
przez Romuald Niedźwiedź » Śr cze 01, 2011 7:43 pm
Jakby Pan, Panie Łukaszu czytał mój post trochę wolniej, to zauważyłby Pan, że przed wymienieniem ulicy Mazowieckiej napisałem „np.” czyli - na przykład. Mogłem użyć w odpowiedzi nazwy każdej ulicy w Opypach. Myślę, że tak, powinien Pan informować o każdym pomyśle zainteresowanego, jeżeli to jego dotyczy. Wspólne zainteresowanie się problemem, jeszcze nikomu ujmy nie przyniosło. Może, rzeczywiście mój sposób przedstawiania działań SWO jest za ostry, i mógł Pan poczuć się dotknięty. Jeżeli odniósł Pan takie wrażenie, to przepraszam. Problem z tym polem, Panie Łukaszu nie pojawia się tylko na wiosnę, ale po każdych większych opadach. Woda z wykopanego rowu przy Gilewicza spływa właśnie w to najniższe miejsce i rozlewa się, a potem, stoi i stoi, aż wyschnie. Myślę, że na tym naszą polemikę zakończę. Pozdrawiam Romek
-
Romuald Niedźwiedź
-
- Imię:
przez Łukasz Zemka » Śr cze 01, 2011 8:04 pm
Ok. To już nie polemika tylko informacja. Problemem się zajmuje, mam nadzieje, że uda się naklonic Gmine na polaczenie rowow. Prosze zrozumiec, że SWO nie moze zajac się sprawa tylko jednego czlonka i przeznaczac na niego znaczacej czesci swojego budzetu, finansowanego w sumie że skladek innych czlonkow.
-
Łukasz Zemka
-
- Imię:
przez Hanna Włoszczuk » Cz cze 02, 2011 3:21 pm
Witam,
wątek ma tytuł PROPOZYCJE, aby wszystkim żyło się lepiej. Sądzę, że jest to jak najbardziej dobre miejsce na to, aby zgłaszać propozycje i pomysły. Być może nawet im więcej ich, tym lepiej ! Rada sołecka już obraduje i może stąd czerpać pomysły na kolejne kroki. Może nadać im rangę wazności i odpowiednio przyjąć czy odrzucić. Nie rozumiem, dlaczego pisanie tu jest odbierane jako obarczanie Pani sołtys coraz to nowymi obowiązkami. Od tego są wybrani przez nas przedstawiciele, aby mając nasz mandat decydować, co z tego realizować, a co nie. Ja, korzystająć z okazji, dołączam ZA w pomyśle o lustrach drogowych.
Dziękuję i pozdrawiam.
-
Hanna Włoszczuk
-
- Imię:
przez Marcin Kotlarczuk » Cz cze 02, 2011 3:21 pm
Z wodą był, jest i będzie problem. To, że Gmina powinna dbać o różne sprawy, a tego nie robi, to zupełnie inna para kaloszy. Jak ja bym czekał na Gminę, to nic bym nie miał, oprócz wody :-) of kors :D Nie obchodzą mnie w ogóle durne dyskusje z właścicielami, którzy nie chcą nic od siebie dać ludziom. Opisywałem sprawę o rowach i podejścia Nowaków, że oni by to wszystko zasypali, bo problem ze sprzedażą- masakra. Przychodzi taka pora roku jak wiosna i jesień i niestety, wolę teraz popracować, a później zapomnieć o temacie WODA. BTW - a jak się poruszam przy społecznych pracach, to tez mi korona z głowy nie spadnie.
Pozdrawiam.
-
Marcin Kotlarczuk
-
- Imię:
przez Łukasz Zemka » Cz cze 02, 2011 5:12 pm
Super. Oprocz zakretow brakuje jeszcze odcinka pomiedzy ul. Jabloniowa a Polnej Rozy. Pani Joanno, do kogo nalezy się zwrocic, żeby zaprojektowane oswietlenie zostalo wykonane, a brakujace zaprojektowane?
-
Łukasz Zemka
-
- Imię:
przez Romuald Niedźwiedź » Cz cze 02, 2011 7:52 pm
Tak, właśnie Pani Haniu, o to w tym wątku mi chodziło. Celowo napisałem „Propozycje, aby żyło się wszystkim lepiej” Chciałem, żebyśmy wszyscy pisali propozycje dla Pani sołtys. Inna sprawa, czy będzie z nich korzystać, czy nie. Czy zaangażuje w te pomysły Radę Sołecką czy, także nie i czy będzie chciała je realizować. Jak Pani widzi, niektórzy chcą abym przestał wymyślać te zadania. Odpowiem krótko, będę dalej wymyślał te zadania, a potem, przy kolejnych wyborach zastanowię się, co zostało wykonane.
Panie Marcinie, również i Pana spostrzeżenia są trafne. Właśnie o to mi chodzi, że my chociażby poprzez to forum, zauważamy jakiś ważny problem. Zgłaszamy go, do Pani sołtys, a Pani sołtys tworzy pismo do odpowiedniego organu. Jeżeli zechciałaby abyśmy takie pismo poparli poprzez podpisanie go, również możemy to zrobić. Pisanie, każdy z osobna do niczego nie prowadzi.
I wreszcie odpowiedź Panu Łukaszowi. Czy pamięta Pan bagno na samym zakręcie ul. Jabłoniowej i Gilewicza. Jak Pan myśli, kto osobiście wywoził w to miejsce gruby gruz, pokruszone cegły? Wszystko, do późnych godzin nocnych, wspólnie z całą rodziną, wywoziłem w to miejsce, tylko dlatego, żeby między innymi mógł Pan dojechać do domu. Nie miałem w tym żadnego interesu. Uznałem, że pomoc sąsiadom jest także ważna. Mówi Pan, że powinienem pisać pisma tak jak Pan to robił. I co z tego wynikło? Gdyby nie osobiste zaangażowanie grupy ludzi (zirytowanych mieszkańców) nie było by tego co jest, i to niepodważalny fakt. Jak na razie zapisywać się do SWO , nie mam zamiaru, a jeżeli sytuacja mnie zmusi, to najmę koparkę, oczyszczę i wykopię co trzeba . Zaręczam Pana, nie są to tak duże koszty. Przez godzinę, wprawny operator, załatwi co trzeba. Jeżeli chodzi o to pole. Pewnie Pan nie wie, że jeszcze przed Pana osiedleniem się tutaj, był rów odchodzący od Gilewicza między obecnymi podzielonymi działkami. Niestety został zasypany przez poprzedniego właściciela. Liściku do Gminy nie zamierzam pisać. Jak mam sprawę do Gminy to jadę osobiście. Panie Łukaszu, niech Pan mi nie zarzuca braku zaangażowania, bo myślę, że chyba więcej zrobiłem dla tej wsi co Pan i żeby podnieść Pana na duchu, będę to robił dalej.
Pozdrawiam Romek
-
Romuald Niedźwiedź
-
- Imię:
Powrót do Sprawy samorządowe