Marcin - zgodnie ze Statutem jest to niemożliwe w terminie 19.09
Albo zostajemy przy PP albo zmieniamy termin Zebrania.
Zebrania wiejskieRe: Zebrania wiejskieMarcin - zgodnie ze Statutem jest to niemożliwe w terminie 19.09
Albo zostajemy przy PP albo zmieniamy termin Zebrania.
Re: Zebrania wiejskieNasze propozycje i tak nie będą wzięte pod uwagę. Mogę napisać, że proponuję zmianę terminu w takim razie, ale to i tak nic nie zmieni.
Trzeba się będzie po prostu ciepło ubrać, chociaż osobiście to w ogóle nie rozumiem początku tego pomysłu ze spotkaniem na PP we wrześniu. Pozdrawiam
Re: Zebrania wiejskieTo jeszcze tak na gorąco po Zebraniu napiszę.
Nie wiem w sumie, czy to sukces czy porażka. Sukces - niby tak, bo zajmiemy się na poważnie Różaną Polaną. Sukces, bo omówiono kilka istotnych spraw. Sukces bo wiemy, że można zebrać 200 podpisów i złożyć projekt uchwały w Gminie lub Powiecie, co mamy zamiar zrobić. Natomiast poraziła mnie ilość obecnych mieszkańców - to była totalna porażka. Nie bardzo to rozumiem, bo z jednej strony słychać głosy jak to jest źle, jakie mamy drogi, nie ma kanalizacji itd, a z drugiej strony wygląda to tak, że znakomita większość wsi ma to głęboko w d..ie (przepraszam, ale inaczej tego wyrazić się nie da) i czeka, aż ktoś za nich coś zrobi, a w tzw. "międzyczasie" narzeka kolejno na Burmistrza, Sołtysa, Radnych i kto się tam jeszcze na rękę nawinie. Tym wszystkim, którzy pewnie forum i tak nie czytają, a sprawami wsi się nie interesują (przy okazji narzekając) gratuluję postawy, tumiwisizmu itd. Rozumiem - sprawy losowe, ktoś nie mógł, albo coś, ale 90 % mieszkańców nie mogło albo wypadły sprawy losowe ??? Dzięki Wam dalej będziemy żyli w błocie, ciemnościach a szczytem rozwoju kanalizacji będzie przykanalik do szamba.
Re: Zebrania wiejskieI ja pozwolę sobie na chwilę refleksji.
Sukcesem na pewno jest to, że powstanie plac zabaw na Różanej Polanie.Jest to miejsce długo oczekiwane przez rodziny z małymi dziećmi. Za rok będziemy widzieli jak nasze pociechy bawią się na placu zabaw, a nie jak do tej pory widzieliśmy spacerujące mamy z wózkami w tumanie kurzu . Jeszcze jak by gmina dołożyła asfalt na Polnej Róży , to już by było super. No i może jak będziemy czynić starania i usilnie zabiegać to zostanie wybudowana też długo oczekiwana ŚWIETLICA. Co do frekwencji. Też jestem zawiedziony. Każdy tylko narzeka , ale jak trzeba coś zrobić to jak zwykle jest ,,garstka stałych aktywistów'', którym zależy na poprawie warunków życia we wsi. Pozostali czekają jak inni coś zrobią. Wiem,że nie wszyscy mogli przyjść z różnych względów, ale frekwencja powinna być znacznie wyższa , przynajmniej o drugi tyle. Co do projektów uchwał /powiat i gmina/ jestem całkowicie za , jak również jestem za drążeniem tematu ,,nawierzchnie ulic''. Pozdrawiam M.Z.
Re: Zebrania wiejskiePozdrawiam
MWC
Re: Zebrania wiejskieWitam,
dlatego też dokonamy po raz kolejny wyprawy zgodnie z wczorajszymi ustaleniami. Miejmy tylko nadzieję, że tym razem oprócz zwykłych mieszkańców, będzie również Sołtys i wspomagające Stowarzyszenie NO, które również zabiega o poprawę życia na wsi. Mam nadzieję, że na protokole są wpisane osoby, które wczoraj zgodziły się na wykaligrafowanie liter i przekażą dalej, abyśmy wszyscy mogli się podpisać. Oczywiście termin poniedziałkowy 26. IX. również mam nadzieję jest aktualny. Pozdrawiam P.S. Pani Maju, Pani Grażyno, Kiedy na forum umieścicie spisane wczorajsze spotkanie ( protokół )???
Re: Zebrania wiejskieZamieszczam poniżej w całości Statut Powiatu i uchwałę 231/2005 która wprowadza do Statutu zmiany wynikające z przystąpienia Naszego Powiatu do programu PRZEJRZYSTA POLSKA. Głosowamie imienne, inicjatywa uchwałodawcza mieszkańców to tylko niektóre dobrodziejstwa jakie niesie przystąpienie Samorządu do Programu. Mieszkańcy mają prawo wiedzieć jak ich przedstawiciele głosują na Sesjach gminy czy powiatu. Tak dzieje się w samorządach Milanówka i Podkowy Leśnej gdzie wszystkie głosowania z wyjątkiem głosowań tajnych o których mówią ustawy samorządowe są głosowaniami imiennymi. Na stronie Podkowy Leśnej możemy znaleźć też sprawozdanie z realizacji programu PRZEJRZYSTA POLSKA. Program, to przede wszystkim przejrzystość obowiązujących reguł i zasad dysponowania naszymi pieniędzmi. Pora abyśmy zaczęli korzystać z dobrodziejstw Programu, domagać się jawności i przejrzystości działań władz, rozliczać radnych z aktywności i głosowań. Być możę wtedy unikniemy pytań na zebraniach wiejskich o to dlaczego utwardzono 3 ulice w Maryninie, Floriańską i Śląską w Grodzisku a obiecane nam 3 ulice które wskazała Rada Sołecka w Opypach nie. Jestem dumny z aktywności obywatelskiej mieszkańców Opyp. Nie tylko na forum internetowym ale na zebraniach wiejskich i imprezach integracyjnych. Ta aktywność wyróżnia nas spośród sołectw w gminie. I chć być może jeszcze mało są widoczne efekty tej aktywności to pozostajemy przykładem jak buduje się społeczeństwo obywatelskie. Podobnie jak Marek i Marcin ubolewam nad frekwencją na wczorajszym zebraniu ale obserwuję pozytywny tręd ponieważ w ubiegłym roku jak dzieliliśmy wiejskie pieniądze było o połowę mniej osób. Kiedy ostatnio wybieraliśmy sołtysa było nas ponad 120 osób. Zainteresowanych inicjatywą uchwałodawczą mieszkańców proszę o szczegółowe sugestie na temat przedmiotu proponowanych uchwał abyśmy uniknęli zarzutu popełnienia błędów formalnych w projekcie. Przypuszczam, że projekty dotyczyć będą budowy dróg, kanalizacji, ścieżek rowerowych, oświetlenia ulicznego, drugiego toru WKD etc. To musimy ustalić przed zebraniem 200 podpisów.
Pozdrawiam Jurek Kopeć
Ostatnio edytowano Wt wrz 20, 2011 11:57 am przez Jerzy Kopeć, łącznie edytowano 1 raz
Re: Zebrania wiejskieNiestety statut gminy Grodzisk Mazowiecki nie dopuszcza inicjatywy uchwałodawczej mieszkańców.
W statucie w paragrafie 27 pkt 2: Inicjatywa uchwałodawcza przysługuje: 1) Przewodniczącemu 2) grupie Radnych, co najmniej1/4 składu Rady, 3) Komisji, 4) Klubowi, 5) Burmistrzowi http://www.bip.grodzisk.pl/?id=472#Z2V0 ... kwLDk3KQ== Panie Jurku, w którym miejscu statutu powiatu jest informacja o inicjatywie uchwałodawczej mieszkańców?