Sprawy samorządowe dotyczące mieszkańców Opyp
przez Marcin Kotlarczuk » Wt wrz 27, 2011 3:05 pm
Komentarzem do odpowiedzi z UM będzie tylko to, iż kadencja Pani GJD upłynęła pod koniec stycznia czy tez w lutym 2011. Czy w takim razie miała prawo zwoływać Zebrania Wiejskie i podpisywać się używając słowa SOŁTYS. A reasumując: W jakim celu na tzw. "odejście" zostało napisana ta skarga? Dlaczego nie było ono skonsultowane z innymi członkami SSZG a firmowano je jako całe środowisko? Jaki wstyd teraz przed Burmistrzem, Radą Miejską? Jak Oni Nas, Mieszkańców Opyp postrzegają? To wszystko jest wręcz nieprawdopodobne...
Pozdrawiam
-
Marcin Kotlarczuk
-
- Imię:
przez Romuald Niedźwiedź » Wt wrz 27, 2011 8:01 pm
Drodzy mieszkańcy piszący i czytający to forum. Wierzcie mi, ale nie chciałem już pisać o byłej Pani Sołtys, myślałem tak, było minęło, rozdział zamknięty. Mamy nową Panią Sołtys i tak jak zapewne wielu z nas, pokłada czy wręcz już pokładało w Niej nadzieję. Celowo napisałem pokładało, ponieważ, niestety są już i tacy. To, że Pani GJD napisała protest, wcale mnie nie zdziwiło. To zadanie wykonuje wręcz perfekcyjnie, nie pierwszy i nie ostatni raz. To co przeczytałem we wcześniejszych postach, wręcz mnie poraziło. Tak jak wielokrotnie pisałem, człowiek, który dąży do władzy, zrobi wszystko. To pismo to chęć zemsty na wszystko, na Burmistrza, na mieszkańców, na bezsilność. Prezesem czy wice-prezesem można być długie lata, a marnym sołtysem co najwyżej 4 lata. Nie od dziś wiadomo było, że dalszego „sołtysowania” nie zaakceptują mieszkańcy, więc wymyślono wspaniały chwyt w postaci osobistej agitacji Pani GJD na rzecz MWC nie tylko przed wyborami ale i w trakcie. (Wcale bym się nie zdziwił aby za 4 lata role się ponownie odwróciły). Ludzie to kupili, słowa Pani MWC „ mam dziecko i jestem na urlopie wychowawczym, przez co mam więcej czasu i mogę kandydować na stanowisko sołtysa” ni jak ma się do zaangażowania w sprawy wiejskie. Przykład, proszę bardzo. Bardzo ważne zebranie wiejskie, podział funduszu sołeckiego. Pani Sołtys nieobecna. Wytłumaczenie – bycie świadkiem kolizji drogowej. Dla chcącego, to też można sprawdzić. Rejestr Policji kolizji i wypadków w danym dniu woj. mazowieckiego i wszystko jasne. Tylko po co to robić. Przecież Nasza Pani Sołtys jest z nami mieszkańcami, szczera do bólu. Kolejny przykład – spotkanie w Urzędzie Gminy dotyczące trzech ulic w płytach. Pani Sołtys nieobecna. Pani Maju, a może trzeba poszukać pracy, gdzieś bliżej Grodziska. Dojazd szybszy i czasu więcej dla wsi, dla wszystkich mieszkańców. Jeszcze raz powtórzę. Osoba, która nie poświęca się całkowicie sprawom wiejskim, nie powinna być sołtysem. Również pisałem, że wieś jest podzielona i to podtrzymuję. A kto ją podzielił ?, odpowiedzcie Państwo sobie sami. Ja nie mam najmniejszej wątpliwości kto, widać to po piśmie do Przewodniczącej Rady Miejskiej, w stowarzyszeniu też już jest podział. Mam jednak nadzieję, że to się zmieni. Podobno nadzieja to matka głupich. I na Koniec odpowiedź Panu Marcinowi. Dlaczego nie było to pismo skonsultowane z innymi członkami SSZG a firmowano je jako całe środowisko? Dlatego Panie Marcinie, że Prezes i Wice-prezes to władza, a Pani GJD nie liczy się z nikim, ważne tylko co myśli i pisze. Nie tylko w tym proteście ale i w innych. Pozdrawiam Romek
Ostatnio edytowano Cz wrz 29, 2011 6:27 pm przez Romuald Niedźwiedź, łącznie edytowano 1 raz
-
Romuald Niedźwiedź
-
- Imię:
przez Sołtys MWC » Śr wrz 28, 2011 10:31 pm
1. Proszę sprawdzać rejestr kolizji 2. na posiedzeniu komisji byłam - uprzedzałam p. Zdunkiewicza, ze szybciej niż na 17.30 nie dam rady dojechać - proszę sprawdzić u p. Joanny. Z instytutu Matki i Dziecka nie da się dojechać szybciej jeżeli wizyta się kończy około 16.30 3. Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Grodziskiej - w statucie jest wyraźnie zapisane, że WYŁĄCZNE prawo do reprezentowania go na zewnątrz mają prezes i v-ce prezes. Członkami stowarzyszenia mogą być sołtysi, członkowie rad sołeckich oraz byli sołtysi. GJD jest i byłym sołtysem i obecnym członkiem rady sołeckiej. GJD jako prezes prawo pisać pisma w imieniu stowarzyszenia tak jak i każdy sołtys ma prawo pisać pisma "w imieniu mieszkańców" bez zbierania podpisów tychże pod pismem. Tak samo prezes spółki wodnej może pisać pisma "w imieniu członków" a członkowie nawet mogą nie wiedzieć, ze jakiś pismo powstało. Po to prezesi i sołtysi są wybierani w głosowaniach, żeby wypowiadali się w imieniu członków/mieszkańców i żeby nie musieli do każdego pisma zwoływać walnych zebrań. Pytanie jest inne - jakim prawem osoby podpisane pod kontr-pismem reprezentowały stowarzyszenie? i jakie są tego konsekwencje w statucie? ale to rozstrzygnie już niedługo walne zgromadzenie członków stowarzyszenia. Na posiedzeniu komisji rewizyjnej był ten sam prawnik co dzisiaj na sesji RM. Wtedy został okazany komisji statut stowarzyszenia, prawnik się z nim zapoznał i stwierdził, że w świetle przedstawionego mu statutu prawo do WYŁĄCZNEGO reprezentowania ma prezes i v-ce prezes. Dzisiaj zapytany o to na sesji stwierdził, że musiałby zobaczyć statut - szkoda, ze nie zaznaczył iż ponownie będzie go oglądał. Koniec końców skarga została skierowana do ponownego rozpatrzenia przez komisję rewizyjną w celu zapoznania się ze statutem (po raz drugi). Fakt, ze upłynęła kadencja sołtysa i nie było nowego działa bardzo na niekorzyść burmistrza. W momencie odrzucenia skargi przez RM zostanie ona skierowana instancję wyżej - do wojewody, a wtedy burmistrz niestety będzie się tłumaczył już z niedopełnienia obowiązków - z nieprzeprowadzenia w terminie zgodnym z ustawą (6m-cy po wyborach samorządowych) wyborów sołeckich - a to jest już zarzut bardzo ciężkiego kalibru.
Pozdrawiam MWC
-
Sołtys MWC
-
- Imię:
przez Romuald Niedźwiedź » Cz wrz 29, 2011 9:33 am
Pani Maju, pod tym jak to Pani nazwała kontr-pismem nie podpisali się chyba zwykli członkowie a raczej członkowie zarządu? Jeżeli pisze Pani pisma to oczywiście nie musi Pani z nami mieszkańcami tego konsultować ale chyba z Radą Sołecką powinna. Rada Sołecka, nie jest chyba tylko od wykonywania zadań, kto za co odpowiada. Rządy jednoosobowe w Opypach już były, czy chce Pani dalej je kontynuować? Zastanawiam się, co będzie dalej jak wojewoda skargę odrzuci, pozostaje jeszcze premier, prezydent a może i do Strasburga trzeba napisać. Piszcie, piszcie, będzie niezły ubaw, a wtedy Opypy na pewno będą sławne myślę, że w negatywnym świetle. P.S. A tak na marginesie, tych członków tego stowarzyszenia to chyba jest bardzo dużo, że nie można skonsultować jednego pisma, nawet z zarządem. Pozdrawiam
-
Romuald Niedźwiedź
-
- Imię:
przez Łukasz Zemka » Cz wrz 29, 2011 10:26 am
Ja tylko dopowiem w tym wątku - "nie mój cyrk, nie moje małpy". Nie znam się na prawie i nie będę oceniał, czy skarga była zasadna czy nie. Każda ze stron ma swoje racje i to, czy Pani Grażyna miała prawo występować ze skargą czy nie, to rozstrzygnie kto inny. Nie wiem prawdę mówiąc, czy to jest dobre miejsce na takie dyskusje.
-
Łukasz Zemka
-
- Imię:
przez Joanna Biegała » Cz lut 02, 2012 9:52 am
Na wczorajszej sesji Rady Miejskiej zostały podjęte uchwały, które dotyczą naszej wsi: 1. w sprawie wyrażenia zgody na wyodrębnienie funduszu sołeckiego w 2013 roku 2. w sprawie zamiaru likwidacji Szkoły Filialnej w Książenicach oraz Punktu Przedszkolnego Nr 2 w Książenicach z dniem 31 sierpnia 2012r 3.w sprawie założenia Szkoły Podstawowej w Książenicach oraz Punktu Przedszkolnego przy Szkole Podstawowej w Książenicach z dniem 1 września 2012r. Obwód nowej szkoły obejmuje miejscowości: Opypy, Książenice, Marynin, Urszulin, Kady oraz część wsi Radonie i Szczęsne.
-
Joanna Biegała
-
- Imię:
przez Marcin Kotlarczuk » Cz lut 02, 2012 11:46 am
Witam, Pani Joasiu, a co oznacza punkt 1...? "wyodrębnienie"?
Dziękuję i pozdrawiam
P.S. Ciekaw jestem, czy rzeczywiście nowa szkoła i przedszkole będą gotowe? Oby...
-
Marcin Kotlarczuk
-
- Imię:
przez Joanna Biegała » Cz lut 02, 2012 1:43 pm
Panie Marcinie, ma Pan rację, że podany przeze mnie nagłówek uchwały jest niejasny. Podaję więc paragraf 1 z treści uchwały: "Wyraża się zgodę na wyodrębnienie środków funduszu sołeckiego w budżecie gminy na 2013r" Dzięki tej uchwale będziemy mogli zaplanować wydatkowanie funduszu sołectwa Opypy w 2013r. na zebraniu wiejskim, które odbędzie się prawdopodobnie we wrześniu. Wcześniej zostanie wyliczona kwota, która co roku zwiększa się dzięki temu, że przybywa mieszkańców Opyp.
-
Joanna Biegała
-
- Imię:
przez Marcin Kotlarczuk » Cz lut 02, 2012 1:49 pm
Pani Joasiu, dziękuję, znaczy się znów będziemy mieli okazję rozdysponowac na zebraniu kasę. Bez tej uchwały nie byłoby to możliwe? Czyli tak co roku projekt FS musi być przegłosowywany? Pytam jako laik w tym temacie...
Pozdrawiam
-
Marcin Kotlarczuk
-
- Imię:
przez Joanna Biegała » Cz lut 02, 2012 4:21 pm
Ustawa o funduszu sołeckim z dnia 20 lutego 2009 r. (Dz.U. Nr 52, poz. 420) Art. 1. [Fundusz] 1. Rada gminy rozstrzyga o wyodrębnieniu w budżecie gminy środków stanowiących fundusz sołecki, zwany dalej „funduszem”, do dnia 31 marca roku poprzedzającego rok budżetowy, podejmując uchwałę, w której wyraża zgodę albo nie wyraża zgody na wyodrębnienie funduszu w roku budżetowym. http://funduszesoleckie.pl/7,1,ustawa_o ... eckim.htmlZ ustawy wynika, że co roku musi być podejmowana uchwała. Dobrze, że wczoraj została podjęta uchwała o wyrażeniu zgody na wyodrębnienie funduszu, dzięki temu będziemy mieli ponad 20 tyś złoty do rozdysponowania.
-
Joanna Biegała
-
- Imię:
Powrót do Sprawy samorządowe