Sesje Rady MiejskiejRe: Sesje Rady MiejskiejNa sesji Rady Miejskiej, która odbyła się 23 stycznia powiedziałam, że drogi w Opypach wymagają natychmiastowego odśnieżenia. Zgłosiłam też potrzebę "dogadania" się z władzami Milanówka, aby odcinek od granicy naszej gminy do stacji kolejki WKD był na bieżąco odśnieżany.
Re: Sesje Rady MiejskiejUzyskałam odpowiedź na moją interpelację dotyczącą odśnieżania dróg gminnych.
Re: Sesje Rady MiejskiejNa sesji, która odbyła się 25 lutego 2013r Rada Miejska podjęła uchwałę w sprawie udzielania dotacji celowej spółkom wodnym, trybu postępowania w sprawie udzielania dotacji i sposobu jej rozliczania.
Bardzo cieszę się, że ta uchwała została przyjęta, dzięki czemu spółki wodne w tym Spółka Wodna Opypy będzie mogła uzyskiwać co roku dotacje. Proszę zwrócić uwagę na paragraf 2 pkt 1, w którym jest zapis "W przypadkach szczególnie uzasadnionych wniosek może być złożony w trakcie roku" a więc istnieje szansa na uzyskanie dotacji jeszcze w tym roku. Natomiast na rok 2014 należy złożyć wniosek do 15 października.
Re: Sesje Rady MiejskiejRada Miejska zatwierdziła plan inwestycyjny zadań drogowych na lata 2014 - 2017.
W planie jest zapis, że we wsi Opypy zostaną wykonane ulice: Figowa, Oliwkowa i Ziołowa. Szacowany koszt inwestycji 400 tyś zł. Odnośnie ulicy Polnej Róży to jest wpisana do zadań drogowych w budżecie gminy na 2013r
Re: Sesje Rady MiejskiejKomisja Gospodarki Gminnej pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały w sprawie nadania nazwy ulicy "Braci Wieczorków" drodze gminnej w naszej wsi.
Re: Sesje Rady MiejskiejPani Joanno.
Proszę o przybliżenie mieszkańcom Opyp sylwetek Franciszka i Jana Wieczorków po podjęciu uchwały przez Radę Gminy. Warto abyśmy znali patronów naszych ulic. Stosowne materiały na ten temat Pani Barbara Tomasik przekazała Pani Sołtys.
Re: Sesje Rady MiejskiejNa wczorajszej sesji Rady Miejskiej złożyłam interpelację dotyczącą problemów z parkowaniem w okolicy Targowiska Miejskiego.
Re: Sesje Rady MiejskiejNa sesji Rady Miejskiej złożyłam interpelację w sprawie przepustu pod ul.Mazowiecką w pobliżu ul.Gilewicza.
Re: Sesje Rady MiejskiejOtrzymałam odpowiedź na interpelację w sprawie parkowania w pobliżu Targowiska.
Re: Sesje Rady MiejskiejOtrzymałam odpowiedź na interpelacje w sprawie przepustu pod ul.Mazowiecką.