tak od września rzeczywiści - w rozmowie z Jurkiem powtarzałam swoje stanowisko wielokrotnie i pytałam, skąd wziąć na to kasę? fundusz sołecki już rozdysponowany.
Kasa też na nadzór w przypadku budowania zadaszonej wersji.
Jakieś propozycje?
Różana PolanaRe: Różana Polanatak od września rzeczywiści - w rozmowie z Jurkiem powtarzałam swoje stanowisko wielokrotnie i pytałam, skąd wziąć na to kasę? fundusz sołecki już rozdysponowany.
Kasa też na nadzór w przypadku budowania zadaszonej wersji. Jakieś propozycje? Pozdrawiam
MWC
Re: Różana PolanaŁukasz, Agnieszka, napiszcie proszę, jak stanowi prawo budowlane....
Kiedy wystarczy zgłoszenie, a w jakim przypadku trzeba miec projekt budowlany i całą procedure pozwolenia na budowę? Z tego co się orientuję, to budowla bez fundamentów do 30m2 wystarczy do zgłoszenia, natomisat powyżej tej powierzchni i jeżeli sa fundamenty i coś, co jest do nich przytwierdzone, wtdy nalezy miec projekt budowlany, pozwolenia na budowę. Nasuwa się pytanie, czy "NAMIOT", czy jak to inaczej nazwać , to coś zadaszone na Paprociowej Polanie ma powyżej 30m2 i czy ma fundamenty i czy jest do nich przytwierdzone??????? Jeżeli jest tak jak myślę, to kto robił projekt, kto sie pod nim podpisywał, kto załatwiał wszelkie sprawy w Urzędzie i Starostwie i kto wydał pozwolenie na budowę????? Jeżeli okaże się, że coś zostało pominięte, a działka pamiętajmy jest GMINNA, a nie prywatna, to jest to samowola budowlana i nalezy zgłosić to z prośbą o sprawdzenie. Szkoda byłoby, aby Starostwo nakazało to rozebrać... Pozdrawiam
Re: Różana Polanaja po prostu nie zgodzę się na stawianie czegokolwiek na działce gminnej bez uprawnionego nadzoru - bez względu na to czy wg prawa budowlanego trzeba pozwolenie czy nie. Na prywatnych działkach możemy robić co chcemy (w granicy prawa) - na państwowych już nie za bardzo.
Pozdrawiam
MWC
Re: Różana PolanaMaja,
ale tu nikt przecież nie pisze o stawianiu czegokolwiek bez "uprawnionego nadzoru". Nie ma znaczenia, czy to działka "prywatna" czy "państwowa" - obowiązują dokładnie te same przepisy. Tak więc czy to będzie na zgłoszenie czy na pozwolenie - zgłosić/uzyskać pozwolenie musi Gmina. Co do uprawnionego nadzoru - napisałem, że załatwię, to załatwię - ja mam co prawda uprawnienia w innej specjalności, ale mniej więcej za rok powinienem mieć już w odpowiedniej, tak więc jak chatka trolla będzie w takim tempie szła jak teraz, to sam się pod tym podpiszę. A jeżeli wcześniej - no cóż, tak jak napisałem - to już jest załatwione.
Re: Różana PolanaWitam
Potwierdzam, że w prawie budowlanym budowla - bo to jest budowla - do 30 m2 wymaga zgłoszenia przez właściciela (czytaj Gmina). Cieszę się, że mamy deklarację wsparcia technicznego ze strony Pan Łukasza. Załączam pliki pdf z rysunkami koncepcji chatki. Wykonałam je na prośbę Jurka i właściwie są chwilowo jego własnością. Ewentualnie skorygujemy dach aby zrobić wentylację szczeliną między dwoma płaszczyznami dachu z naturalnym naświetlem. Wg informacji od Jurka rysunki oglądała Pani Naczelnik Architektury i stwierdziła, że na zgłoszenie w zupełności wystarczy. Mam wrażenie ze sprawa jest nie w tym, jak to załatwić formalnie, tylko kto chce a kto nie chce tej budowli. Jeśli chodzi o mnie, to mam tylko czerwone światełko w takich tematach: 1. Taka inwestycja nie może kolidować z główną inwestycją - boiska na pewno, reszta jak wyjdzie 2. Działka jest pod cele publiczne, więc musi całe zagospodarowanie spełniać wymogi p-Poz, bhp, sanitarne, itp.( tutaj specjaliści mają ostatnie słowo) 3. Dach o konstrukcji drewnianej wymaga impregnacji preparatami P-Poż i minimalna odległość od przewodu dymowego do elementów drewnianych to 30 cm 4. Należy zapewnić nawiew świeżego powietrza do paleniska i sprawną wentylację 5. Przy pobycie ludzi wewnątrz drzwi do chatki muszą być zabezpieczone przed ew. "zatrzaśnięciem", otwierać się na zewnątrz. 6. szacuję ze ze względu na powierzchnię i wysokość jest to budowla dla ok. 6 -8 osób - obiecuję sprawdzić w wytycznych dokładnie. 6. Udostępnianie chatki musiałoby być kontrolowane, drzwi zamknięte na klucz. Powyższe punkty są nie tylko moim pomysłem - Jurek zaproponował zamykanie chatki i zmianę dachu. Mam taką własną sugestię: Jeśli nie można dojść czy wszyscy lub większość mieszkańców chcą tej budowli, dajmy się wszystkim wypowiedzieć na najbliższym zebraniu, można to przecież wrzucić jako jeden z punktów. Ja ze swej strony mogę skorygować koncepcję wg ostatecznych ustaleń. Za rysunki chatki nie chcę żadnego wynagrodzenia, niech to będzie moja "cegiełka". Sądzę, że ew.konsultacje w Gminie też nie zaszkodzą sprawie. Tym bardziej, że Gmina występuje jako Inwestor. Na razie nie będę mogła aktywnie uczestniczyć w dyskusji, bo wiadomo, Święta - pracowity czas. Życzę spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia wszystkim sąsiadom, których nie mam okazji spotkać przed Świętami. Agnieszka Jakubiak
Re: Różana PolanaRozmawiałam dzisiaj z p.Teresą Marcinkowską z Obsługi Inwestycyjno-Technicznej Gminy w sprawie zawieszenia 2 lamp przy Różanej Polanie.
Gmina otrzymała negatywną odpowiedź od Zakładu Energetycznego na pismo w sprawie powieszenia lamp na tzw ryczałt z powodu zmian przepisów. W zeszłym tygodniu p.Teresa złożyła więc wniosek o wydanie warunków technicznych przyłączeń 2 opraw oświetleniowych do sieci energetycznej. Niestety na powieszenie lamp trzeba będzie poczekać do marca. Mróz ścisnął i potrwa co najmniej do połowy lutego. Czy wylewamy lodowisko?
Powrót do Wydarzenia Kulturalne Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
|