Łukasz Zemka napisał(a):A tak swoją szosą, to pytałem się projektanta drogowego (oczywiście nie "naszego") i możliwe jest, zgodnie z przepisami, czyli jakimś tam rozporządzeniem w sprawie dróg, zaprojektowanie drogi o jednym pasie ruchu wraz z mijankami co jakiś czas (zgodnie z tym rozporządzeniem) - jeżeli Gmina boi się specustawy, to może to byłoby rozwiązaniem... - to tylko taki luźny pomysł.
Takie rozwiązanie jest możliwe i nawet było jakieś 1,5 roku temu mocno forsowane przez Gminę, ze względu na mniejszy koszt przedsięwzięcia.
Natomiast ja stanowczo odradzałam p.Burmistrzowi koncepcję wybudowania ul.Polnej Róży o jednym pasie ruchu z mijankami. Między innymi dzięki moim argumentom ustalono szerokość asfaltu na 4,5 metra.
Odrzucenie przeze mnie koncepcji 3m drogi było poprzedzone rozmowami z mieszkańcami ul.Polnej Róży, którzy wypowiadali się bardzo negatywnie o tym pomyśle. Nikt nie chciał aby pod jego domem była mijanka co powodowałoby, że notorycznie stawałyby tam samochody w oczekiwaniu na przejazd hałasując i smrodząc spalinami.
Uważam, że lepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie ograniczników prędkości i innych szykan zwłaszcza dla ciężarówek.
Od granicy gminy z Milanówkiem droga ta jest gruntowa i nie prędko się to zmieni.
Myślę, że z tego powodu nawet po wyasfaltowaniu ul.Polnej Róży nie będą tam jeździć TIR'y .