Witam serdecznie,
będę wdzięczny za polecenie sprawdzonej osoby, która wykonuje studnie głębinowe. Bez dobrej wody Waszym sąsiadem nie zostanę ;)
Pozdrawiam,
A.
Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwany
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwanyWitam serdecznie,
będę wdzięczny za polecenie sprawdzonej osoby, która wykonuje studnie głębinowe. Bez dobrej wody Waszym sąsiadem nie zostanę ;) Pozdrawiam, A.
Re: Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwanyU mnie w Opypach dwie studnie (16 metrów i 27 metrów) robił Slawek Konarski z Regowa. Polecam jego usługi bo cena jest atrakcyjna. U mnie w studniach woda jest do podlewania. O dobrej jakości wodę w Opypach z tego co wiem jest trudno. Woda w szklance z tych studni po dwóch dniach brunatnieje, prawdopodobnie od warstw torfu pod ziemią a nie nadmiaru żelaza. Woda z tych studni była sprawdzona w laboratorium bakteriologicznie i jest przydatna do picia. Z mojej wody pod wpływem tlenu z powietrza wydzielają się związki manganu zapychające filtry. Sam korzystam z wody "miejskiej" której jakość w Grodzisku jest dobra i pod kontrolą. Można w niej prać białe kołnierzyki. Pozdrawiam Jurek Kopeć.
Re: Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwanyZ tym brunatnieniem wody z powodu związków organicznych to niestety prawda. Ja mam studnię wierconą i nigdy nie odważyłem się pić z niej wody. Ale mam także wodociąg, więc problemu nie mam. Jedyny minus wodociągu to marne ciśnienie. Przynajmniej u mnie. Nie wiem jak u innych sąsiadów. Czekam na opinie/spostrzeżenia innych forumowiczów w tej sprawie.
Re: Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwany"Mój" studniarz nie zajmuje się już "małymi" studniami. Swego czasu jeszcze takie robił, ale jego głównym zajęciem były takie po kilkaset metrów, dlatego nie będę polecał.
Co do wody - u mnie żelazo i mangan - do wyeliminowania filtrem (woda z sieci do mnie na razie nie dotarła i nie wiem czy kiedyś będę jej potrzebował, bo zainwestowałem dużo pieniędzy w filtr). Co do badań - nie polecam badania wody przez firmy, które sprzedają filtry - wyniki jakoś dziwnie są zbieżne z ofertą filtrów. Jak już to chyba Sanepid - w Warszawie róg Żelaznej i Chłodnej - pełne badania (fizykochemiczne + bakteriologiczne) to koszt ok. 500 PLN (ostatnio robiłem, ale nie dla celów "domowych" więc nie mogę powiedzieć co aktualnie się dzieje u nas z wodą podziemną). Przy okazji - u mnie filtr rury osłonowej jest na 23 m, wodę pobieram z 15 metrów (informacja dla oceny kosztów studniarza). Ps. Ja badania robiłem na PW na Wydziale Inżynierii Środowiska i tam nikt filtrami nie handlował. Robiłem jeszcze w dwóch innych miejscach, ale to było ładnych kilka lat temu - wyniki były przeróżne.
Re: Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwanyA to jeszcze dodatkowo podpowiem - polecam pompy Grundfosa z serii SQ (żeby nie było, że to jakaś reklama - po prostu te pompy są dobre - w domu działa już kilka lat, bez żadnego problemu, w pracy zakupiłem dwie - pierwsza niestety została przypadkowo uszkodzona przy wyciąganiu ze studni, ostatnio zakupiłem następną, wszystko działało i działa bezproblemowo). Niestety tanie nie są, ale za to są solidne i to nie tylko moja opinia.
Dodatkowo, w zależności od tego jakie filtry będziesz montował, warto zainstalować większy zbiornik ciśnieniowy (tak z 80/100l) - niektóre filtry wymagają takich, a swoją drogą to większy zbiornik oszczędza pompę, ponieważ rzadziej ją włącza. Co do samej wody w Opypach - wiem, że jest duża zmienność co do głębokości i ilości - z tego co słyszałem, to ktoś w moich okolicach wiercił, wiercił i się nie dowiercił. U mnie z kolei jest zainstalowana pompa o wydajności 3 m3/h, co oznacza, że jest jej dużo (pompę dobiera już studniarz na podstawie pomiaru depresji - obliczany jest wtedy napływ wody studni). I to by było tyle - jeżeli będziesz miał jakieś pytania to pisz.
Re: Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwanyRobiłem badania elektro-oporowe. przekrój gleby: 1 m piachu, 17 m ił (nieprzepuszczalny dla wody), 1-2 słabo przepuszczalna warstwa wodonośna, potem 65 m ił i warstwa wodonośna na ok. 80 m. (np. do wykorzystania przez pompy ciepła)
U mnie na działce było 5 studniarzy, którzy szukali wody (zrobili 4 odwierty puste). (Pozostały mi dwie studnie kręgowe... nie dotarli nawet do 12 m głębokości przez ił) Polecam p. Kęcik, wybadała wahadełkiem od razu wodę, wyciągam z ok 15-17 metrów pompą na powierzchni. Otwór/filtr był dodatkowo żwirowany bo warstwa wodonośna była zbyt miałka na filtr. Nie wiadomo, czy się filtr nie zamuli po jakimś czasie. Robiłem badania wody w sanepidzie w Grodzisku - woda ze studni nie ma bakterii, natomiast ma bardzo dużo manganu, który może być szkodliwy na skórę. Używam studni do podlewania. (chociaż teraz mało bo ciągle pada.... :) Administrator forum Strona firmowa tel. 602 389 106
Re: Sprawdzony STUDNIARZ poszukiwanyWitam,
podaję namiary na pana Paluchowskiego 502286560, ale o ile mi wiadomo to on nie kopie studni kręgowych tylko wiercone, ale współpracuję z firmą która opuszcza kręgi po wywierceniu studni głębinowej, a czy kopie ta firma studnie kręgowe to nie wiem. Pozdrawiam
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Nasze forum - ogłoszenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości |
|