Najpierw trochę historii.
W latach 30-tych ubiegłego wieku została wybudowana szkoła w Opypach. ( obecnie mieści się tam przedszkole Burczybas).
Teren pod budowę szkoły dał ówczesny dziedzic Bielawski, natomiast Pan Gilewicz ( chyba stryj Pana Gilewicza, który obecnie mieszka w Opypach) i kilku innych mieszkańców dało cegły i inne materiały.
Sami mieszkańcy pracowali przy budowie szkoły, która służyła im do lat 70-tych.
Rozmawiałam z wieloma starszymi mieszkańcami, którzy mile wspomina lata szkolne w tym budynku.
Po zamknięciu szkoły budynek ten przeszedł w dzierżawę wieczystą GS-u.
Mieściło się tam Koło Gospodyń Domowych.
Następnie Rejonowa Spółdzielnia Rolniczo-Handlowa Samopomoc Chłopska wynajęła budynek pod prowadzenie baru.
Właściciele baru udostępniali budynek, aby mogły się tam odbywać zebrania wiejskie.
W momencie kiedy została rozwiązana umowa dzierżawy zaczęłam starać się aby Gmina wynajęła go na świetlicę wiejską.
Uczestniczyłam w rozmowach burmistrza Grzegorza Benedykcińskiego z p.Adamem Strzałkowskim prezesem spółdzielni.
Niestety p.Strzałkowski nie zgodził się na wynajem.
Mniej więcej rok później p.Strzałkowski wynajął budynek pod przedszkole Burczybas, które obecnie tam funkcjonuje.
W tej sytuacji Rada Miejska podjęła decyzję o wybudowaniu nowej świetlicy.
W listopadzie 2009r została umieszczona na ul.Mazowieckiej tablica z ogłoszeniem, że gmina chce zakupić grunt pod budowę świetlicy w Opypach o powierzchni około 3000m2.
Gdy minął termin składania ofert okazało się, że jest tylko jedna propozycja. Niestety proponowana działka nie nadawała się.
Wtedy został przedłużony termin składania ofert i szczęśliwie znaleźli się chętni sprzedać działkę o powierzchni 2900m2 przy ul. Polnej Róży.
Działka została zakupiona przez Gminę w czerwcu tego roku.
Zanim jednak będzie można wybudować tam świetlicę musi zostać ona przekwalifikowana na cele publiczne.
Rada Miejska podjęła już uchwałę o przystąpieniu do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla wsi Opypy aby miedzy innymi przekwalifikować tą działkę na cele publiczne.