Rozpisałem się w komentarzach na tugrodzisk.pl i ponieważ tekst był długi, to nie chce mi się go znowu pisać, więc go tu zacytuję (chociaż nie wiem czy na tugrodzisk się pojawi...):
"Ja może poruszę sprawę dopłat do wody i kanalizacji (pełniejsza moja wypowiedź jest na forum Opyp:
viewtopic.php?f=2&t=296#p2570 ).
"Szaremu Kowalskiemu" dopłaty niczemu nie służą - jest to kwestia kilku złotych miesięcznie. Jednakże podliczając całą sumę (co już sobie sam w lutym oszacowałem) - robi się kupa kasy, która mogłaby zostać przeznaczona na rozwój sieci wod-kan w _całej_ Gminie. Panie Burmistrzu, to nie do końca jest prawda, że Opypy mają rzadką zabudowę - podział działek wcale nie jest rzadki (zgodnie z uchwalonym MPZP), bardzo dużo działek jest sprzedanych, tylko ludzie nie chcą budować domów, ponieważ a) nie ma kanalizacji b) Gmina nie potrafi nawet jednej drogi asfaltowej wybudować (na Polnej Róży w tym roku ponownie nie liczę, natomiast liczę, że przy ustalaniu budżetu na 2013 nie zapomni Pan o niej jak to było w tym roku).
Wracając do dopłat - pieniądze nie biorą się znikąd - 900'000 z rezerwy budżetowej (ee.. Polnej Róży, która pewnie w tym roku nie powstanie ?) to nic innego jak podatki mieszkańców, czyli jednym słowem przelewamy kasę z budżetu Gminy do budżetu ZWiKu - można wiedzieć po co?
Ponad 40 % mieszkańców nie ma kanalizacji (zgodnie ze stroną grodzisk.pl prawie 60 % mieszkańców ma kanalizację) więc z jakiego powodu mają finansować tych co ją posiadają ?
A teraz kilka liczb dla Burmistrza oraz Radnych (do zastanowienia, przemyślenia, przetrawienia itd) - wszystkie na podstawie strony grodzisk.pl:
95 % mieszkańców ma wodę. Sieć to 102,2 km w mieście oraz 156,5 km w Gminie
60 % mieszkańców ma kanalizację (84 km w mieście oraz 28,7 km w Gminie)
Mieszkańcy Miasta - 28'214 osób, tereny wiejskie 12'550 osób
Kalkulator w dłoń i co nam wychodzi:
można założyć, że w mieście wodociąg ma 100 % mieszkańców (czyli na terenach wiejskich wychodzi około 84 % czyli jakieś 10'500 mieszkańców)
Dalej te 100 % obsługuje 102,2 km sieci wodociągowej, natomiast jeśli chodzi o kanalizację, to w mieście jest jej 84 km. Czyli pi razy drzwi można założyć, że w mieście około 82,2 % mieszkańców ma kanalizację (czyli 23'190 mieszkańców).
Dalej - 60 % mieszkańców Miasta i Gminy posiada kanalizację, czyli ~24'460.
Teraz odejmujemy: 24'460-23'190=1'270 mieszkańców co stanowi niecałe 10 % mieszkańców terenów wiejskich (można zaokrąglić, że to 10 %).
Tak dla weryfikacji to te 156,5 km sieci wodociągowej obsługuje 10'500 mieszkańców terenów wiejskich, czyli 28,7 km sieci kanalizacyjnej będzie obsługiwało, o zgrozo, ~1'925 mieszkańców, co stanowi 15 % mieszkańców terenów wiejskich- wychodzi lepiej, ale nadal to _tylko_ 15 %, co wydaje mi się mizernym wynikiem jak na najlepszą gminę w Polsce.
Oczywiście - są to jakieś tam proste obliczenia przy szklance bezalkoholowego ;) ale nie sądzę, żeby w jakiś przewrotny sposób odbiegały od rzeczywistości - oczywiście jeżeli jest inaczej i popełniłem jakiś gruby błąd to natychmiast to odszczekam, jednakże i tak będę miał satysfakcję z wywołania tematu i że ktoś poświęci temu dłuższą bądź krótszą chwilę.
Panie Burmistrzu, Państwo Radni - czy rozumiecie czego od Was mieszkańcy terenów wiejskich oczekują ??? Tak jak Pani Joasia na Sesji poinformowała - wywóz nieczystości ciekłych jest 3-krotnie droższy od kanalizacji i 200 PLN/miesięcznie to dla przeciętnego gospodarstwa zwykle spory wydatek (szczególnie, że te 10 m3 przez rodzinę normalnie się myjącą/gotującą/piorącą jest raczej trudno osiągalne).
I jeszcze słowo do Pana Lewandowskiego - co mnie obchodzi cena w Żyrardowie, Piasecznie czy gdzieś tam indziej - tam nie płacę podatków...
Bycie "najlepszym" nie polega na dostosowywaniu się do innych i patrzeniu żeby być trochę lepszym od nich - polega na tym żeby dążyć "samemu z siebie" do jak najlepszych wyników - w sumie Adam Małysz najlepiej to wyraził twierdząc, że nie patrzył jak skaczą inni, tylko chciał oddać dwa dobre skoki..."