W dniu 17.06.2013r. w szkole podstawowej w Książenicach odbyło się Walne Zgromadzenie Członków Spółki Wodnej Opypy. Chciałbym, chociaż w dużym skrócie, przedstawić Wam tematy jakie były poruszane na tym spotkaniu. Mam prawo twierdzić, że również osoby, które nie są członkami, powinni wiedzieć co się w ich wsi dzieje w temacie Spółki Wodnej. Może po kolei.
Na początku zebrania, przewodniczący SWO pan Michał Sobolewski przedstawił porządek Walnego Zgromadzenia. Przy omawianiu punktów podkreślił, że zebraliśmy się między innymi po to, aby przegłosować zmianę statutu SWO (pkt propozycji zmiany przesłane nam drogą e-mailową od zarządu SWO)
Rozdział 1, par. 2
Przed zmianą: Siedzibą spółki jest wieś Opypy. Adres siedziby spółki: ul. Letnia 25, 05-825 Opypy
Po zmianie: Siedzibą spółki jest wieś Opypy.
Uzasadnienie: Letnia 25 jest adresem prywatnym Przewodniczącego Zarządu. W momencie wybrania innego przewodniczącego, lepszym rozwiązaniem będzie zmiana adresu w związku liczną korespondencją kierowaną do SWO. Łatwiejsza będzie także zmiana adresu w US, katastrze, Urzędzie Statystycznym niż zmiany za każdym razem brzmienia tego punktu w statucie.
Rozdział 2, par. 4, pkt 2
Przed zmianą: Utrzymanie i eksploatacja urządzeń melioracyjnych, sieci drenarskiej, przepustów i rowów odprowadzających.
Po zmianie: Wykonywanie analiz, projektowanie, realizacja, konserwacja, utrzymanie i eksploatacja urządzeń melioracyjnych, sieci drenarskiej, przepustów i rowów odprowadzających.
Przewodniczący stwierdził jednocześnie, że te punkty zmian nie mogą być poddane pod głosowanie, ponieważ nie ma quorum. Wówczas zabrała głos pani Grażyna Jałgos-Dębska i zaproponowała, aby zrobić przerwę i wykonać kilka telefonów w celu ściągnięcia pozostałych członków na to Walne Zgromadzenie.
Przy braku sprzeciwu ze strony przewodniczącego pana Michała, przerwa została zaakceptowana. Momentami, odniosłem wrażenie, że zebranie prowadzi ktoś inny niż przewodniczący.
Pani GJD i inni członkowie SWO, dzwonili do osób będących członkami Spółki Wodnej Opypy, aby przybyli na to zebranie. Po ok. 20-30 min. Kilka osób dojechało. Wówczas quorum, zostało osiągnięte.
W między czasie, podczas oczekiwania na innych członków SWO kontynuowano Walne Zgromadzenie. Przewodnicząca komisji rewizyjnej, przedstawiła i odczytała protokół z kontroli SWO jaka została dokonana. Komisja nie stwierdziła żadnych nieprawidłowości w wydatkach poniesionych przez Spółę Wodną Opypy, ani nie miała uwag do jej działalności.
Zarząd w głosowaniu, otrzymał absolutorium i sprawozdanie zostało przyjęte.
Przewodniczący SWO zaproponował, aby składka na 2013r. w kwocie 200 zł. została utrzymana. Przy braku sprzeciwu wśród członków, stawkę zaakceptowano.
W dniu dzisiejszym na prywatnej stronie pani Grażyny Jałgos-Dębskiej przeczytałem informację, że ściągalność składki członkowskiej jest świetna. Drodzy Państwo, jest to nie prawda. Na wczorajszym Walnym Zgromadzeniu, przewodniczący stanowczo podkreślił, że ściągalność składki jest niewystarczająca i nosi się z zamiarem przekazania ściągania składek poprzez firmę windykacyjną.
Jednak i przewodniczący pan Michał Sobolewski nie ustrzegł się błędu i przekłamania. Otóż na moje pytanie, czy były oficjalnie kierowane do Starosty skargi na pracę Zarządu SWO, stwierdził, że tak, wpłynęła taka skarga ale od osoby nie będącej członkiem SWO i została odrzucona. Celowo zadałem to pytanie, ponieważ chciałem publicznie dowiedzieć się, że skargę tą napisała p. Grażyna Jałgos-Dębska jako członek Spółki Wodnej Opypy.
Skarga dotyczyła tego, że Zarząd chciał podjąć prace projektowe związane z odwodnieniem ul. Letniej i ul. Daktylowej, a także połączeniem rowu w ul. Gilewicza z rowem w ul. Aroniowej. I właśnie na wniosek jednego z członków SWO, Starostwo wszczęło postępowanie w sprawie uchylenia tych pozycji z planu prac na 2012r. Załączam print sercan wpisu członka Zarządu SWO pana Łukasza (w załączeniu również wszczęcie postępowania).
- wszczęcie postępowania(1).pdf
- (515.17 KiB) Pobrane 776 razy
Potem dyskusja przybrała znamiona licytacji, wiele osób chciało aby coś z rowami i odwodnieniem zrobiono w jego okolicy lub ulicy.
Bardzo podobał mi się projekt wykonania planu prac przygotowany przez pana Łukasza Zemke, który podzielił newralgiczne części Opyp, do konserwacji i budowy nowych rowów, na kolejność wykonania prac, czy to przez SWO czy gminę. Projekt ten był pokazany i szczegółowo omawiany przez pana Łukasza. Również podobała mi się mapka z zaznaczonymi działkami członków SWO (oznaczone jednym kolorem). Na tej mapce widać dokładnie ilu jeszcze mieszkańców nie jest członkami Spółki Wodnej Opypy. Tą mapkę przygotował vice-przewodniczący SWO Dariusz Kuźma.
Niestety zebranie się przeciągało, a ja musiałem pilnie wyjść. W tym czasie głosowano nad zmianami w Statucie SWO. Zmiany zostały przegłosowane i zaakceptowane.
Z tego Walnego Zgromadzenia wyciągnąłem następujące wnioski. Działalność Zarządu SWO, jak najbardziej właściwa, a prace jakie zostały wykonane w znacznym stopniu przyczynią się do lepszego odwodnienia wsi Opypy. Z mojego punktu widzenia Zarząd stanął na wysokości zadania i spisał się na medal.
Jednak zastanawia mnie fakt, dlaczego tak usilnie pani Grażyna Jałgos-Dębska naciskała na wprowadzenie zmian w statucie SWO, czy nie dlatego, aby chcieć przygotować grunt pod odwodnienie swojej działki w myśl koncepcji projektu opracowanego przez inż.Oleksiaka.
Czas pokaże, czy mam rację, czy nie.
Pozdrawiam
Romek