przez Romuald Niedźwiedź » Śr cze 04, 2014 9:50 pm
Pani Marto,
Zgadzam się z Panią, że statut interesuje wąską grupę osób. Być może ze strony Pani Sołtys, trzeba było zachęcić mieszkańców również innymi punktami zebrania, bardziej przyziemnymi. Może gdyby na zebraniu byłby obecny Burmistrz, Starosta i ktoś odpowiedzialny za stan dróg, byłoby inaczej. Niestety, Pani Sołtys śmiem twierdzić, że celowo zorganizowała to zebranie w dniu sesji rady miejskiej, gdzie na 100% można było się spodziewać, że Burmistrza i jego zastępcy nie będzie. Na takie zebranie poświęcone tylko statutowi naprawdę mało osób przyjdzie. Sama się Pani o tym przekonała. Bo tak naprawdę było 5 czy 10 osób? Mieszkańców do takich zebrań trzeba przygotować. Nie tylko wywiesić suchą kartkę, ale pojechać, zaprosić przynajmniej do tych co w miarę chodzą. Niestety Pani Sołtys nie ma na to czasu. Ciągłe wyjazdy, spotkania w różnych częściach Polski, a obecnie gra wiejska, kiedy można dobrze przygotować zebranie? W mojej wcześniejszej korespondencji z panią Sołtys, zaręczała mnie, że zorganizuje zebrania cyklicznie, co kilka miesięcy. Na obiecankach się skończyło. Napisałem jej nawet, że byłem bardzo zaskoczony jednym zebraniem, gdzie przygotowała je bardzo dobrze. Był p.Galiński, starosta i ktoś od dróg. Zebranie było prowadzone sprawnie, bez przekrzykiwania się. Takich zebrań, przynajmniej ja oczekuję.
Uważam, że Darek ma rację we wszystkich punktach, nawet jeżeli chodzi o te 5, a nie 7 dni .
Mam wobec tego pytanie, dlaczego mamy te dni dostosowywać tylko do podziału funduszu sołeckiego a nie zwykłego zebrania? Dlaczego, tak łatwo zaakceptowaliśmy tylko jedno zebranie raz w roku? Czy protokół z zebrania to jakaś tajemnica, aby udostępniony był tylko u Pani Sołtys? Dlaczego, nie można wyjść z tym do mieszkańców i po prostu go upublicznić? Po co wobec tego jest strona sołectwa przygotowana przez gminę, gdzie ostatni wpis to : Wystąpienie Burmistrza Grodziska Mazowieckiego w programie "Echo Dnia - Komentarze" i to chyba z 2013r.